Een blog geschreven door Roelf Pot, Adviseur & trainer

Onlangs kopten de ochtendkranten over de aanhouding van zakkenrollers op een groot evenement. De verdachten bleken bij aanhouding ruim 50 mobiele telefoons bij zich te hebben. Door goed opletten door beveiligers en goede samenwerking tussen beveiliging en politie konden zij aangehouden worden.

Hoewel 50 mobiele telefoons een groot aantal is, is het helaas niets nieuws. De afgelopen jaren duiken steeds weer berichten op over zakkenrollers op evenementen. Soms is er bij de organisatoren ook wat terughoudendheid en twijfel over het effect van dergelijke berichten; maakt het bezoekers nu scherper en meer bewust van het risico of worden bezoekers juist wat onrustiger van dergelijke berichten? Het gaat hier steeds over de strijd tussen “veilig voelen” en “veilig zijn”. Er is een verband tussen deze twee elementen. De route naar de oplossing leidt ondermeer via het “anders inzetten” van de veiligheidsorganisatie.

Vanuit het verleden wordt beveiliging ingezet op de klassieke beveiligingstaken. Denk aan toegangscontrole, visitatie, het beheer van de orde en rust en bewaken. Er zijn echter meer facetten die van belang zijn. CrowdProfessionals geeft al jaren trainingen aan evenementenbeveiligers in het waarnemen van afwijkend gedrag van bezoekers. Wij leren de beveiligers (en andere medewerkers) anders kijken naar hun omgeving in de Training bijzonder waarnemen. Zelf hebben wij ook een aantal profilers die al meermaals hun expertise in de praktijk bewezen hebben. Zo zorgden ook wij afgelopen jaar nog voor de aanhouding van een groep Colombiaanse zakkenrollers op een groot festival. De profilers wezen de beveiliging op de groep en vervolgens werden zij in een goed gecoördineerde actie aangehouden. De Colombiaanse groepsleden hadden bij hun aanhouding naast tientallen mobiele telefoons ook veel cash geld bij zich dat van diefstal afkomstig bleek. Daarnaast zijn onze profilers met enige regelmaat oorzaak achter de aanhouding van dealers op festivals. Getrainde ogen herkennen afwijkend gedrag en na de training zijn beveiligers en andere medewerkers ook prima in staat om dat te doen in grote mensenmassa’s.

Het observeren van bezoekers tijdens instroom, verblijf en uitstroom is, naast de genoemde klassieke beveiligingstaken, dus een belangrijk onderdeel van het veiligheidsconcept. Daarnaast lopen wij in het land vaak tegen de discussie aan over de grenzen aan competentie en dan met name de vraag: Wie is nu de bevoegde partij in welk gebied? De politie zou in onze visie niet zichtbaar actief moeten zijn op het evenemententerrein. Het evenemententerrein is het domein waar de organisator verantwoordelijk is en moet zorgen dat het veilig en rustig is. Rondom het terrein wordt de mening al wat diffuser; in grote delen van Nederland vindt de politie dat beveiliging niet bevoegd is (buiten het geval van heterdaad dan) terwijl in andere gebieden de beveiliging wel buiten het terrein actief is en er een prima samenwerking tussen politie en beveiliging bestaat. Ook profilers kunnen hier een bijdrage leveren met hun waarnemingen. Doordat zij gedrag in vroegtijdig stadium al herkennen kunnen incidenten vaak al voorkomen worden door vroegtijdig aanspreken van individuen.

Iedere organisator onderkent het risico van druggebruik en de aanwezigheid van dealers op het terrein. Ook zakkenrollers beïnvloeden de sfeer en het imago van evenementen. In potentie hebben (grote) incidenten een negatieve werking op je imago en de omzet van komende edities. Vreemd genoeg zien we maar zelden gerichte maatregelen tegen dealers en zakkenrollers. Natuurlijk kennen we allemaal de lichtkrant die, eigenlijk bedoeld voor crowd management, af en toe een berichtje post over zakkenrollers. Dat noemen wij geen gerichte maatregel. Dergelijke inzet valt ons inziens onder de categorie voorlichting (overigens is dat voorlichting waar veel bezoekers niet echt op zitten te wachten. Ze zien het zelfs vaak als betutteling).

Organisatoren zijn verantwoordelijk voor hun bezoekers en medewerkers. Gezien de maatschappelijke ontwikkelingen lijkt het tijd dat organisatoren naast het treffen van de bekende verkeersmaatregelen, crowd management en veiligheidsmaatregelen ook structureel aandacht moeten gaan hebben voor inzet en maatregelen op het preventieve vlak zodat bezoekers zich niet alleen veiliger gaan voelen, maar dat ook daadwerkelijk zijn. Vanuit CrowdProfessionals leveren wij daar graag een bijdrage aan; met name door het trainen van beveiligers en/of andere medewerkers in het bijzonder waarnemen en door training on the job.