Al sinds jaar en dag wordt er feest gevierd op D’n Elfde van d’n Elfde in Brabant. Op 11 november komen jaarlijks in veel plaatsen in Nederland mensen bijeen om samen om 11.11 uur het carnavalsseizoen officieel te openen. Verder wordt op deze dag in een aantal steden en dorpen ook de nieuwe prins carnaval bekendgemaakt. Dit is niet het geval in ‘s-Hertogenbosch, maar daar is de hele stad gekleed in de Oeteldonkse driekleur, welke afkomstig zijn van de kerk (wit en geel) en van de Brabantse vlag (rood en wit).
Nummer elf speelt een belangrijke rol in de carnavalssymboliek. Prins Carnaval wordt vergezeld door een Raad van Elf welke na carnaval weer voor het eerst in vergadering bijeenkomt op 11 november om 11.11 uur ’s avonds.
Oeteldonk
’s-Hertogenbosch wordt tijdens het carnaval omgedoopt tot Oeteldonk. 11-11 als evenement is een vrij jong evenement voor de Bosschenaren gezien het pas sinds 2010 wordt gevierd in de stad. De Oeteldonksche Clubb 1881 opent om 11.11 uur het carnavalsseizoen op De Parade en de rest van de dag is het feest in de binnenstad. De viering mocht weer in zijn volledigheid plaatsvinden zonder aanvullende maatregelen in relatie tot de Covid-19 pandemie.
De binnenstad van ’s-Hertogenbosch was tijdens de viering dit jaar opgedeeld in zes evenementengebieden. Een aantal populaire plekken waren onder andere de Karrenstraat, , Snellestraat, Korte Putstraat en de Markt. Buiten deze gebieden waren op tal van plaatsen ook cafés die hun deuren of gevel geopend hadden en gebruik maakten van een ontheffing.
Om het publiek te begeleiden werd er, in samenwerking met MediaCows, gebruik gemaakt van Led-schermen verdeeld over verschillende plekken in de stad. In crowd management is het belangrijk om bezoekers tijdig te informeren. Bezoekers werden geïnformeerd over de drukte op populaire plekken in de stad. Verder konden algemene boodschappen worden weergegeven zoals de geldende huisregels en informatie met betrekking tot het openbaar vervoer.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Gebruik hard cups
Tijdens de viering werd er gdoor de lokale horeca onder aanvoering van de Koninklijke Horeca Nederland statiegeld op bekers geïntroduceerd. Deze introductie komt samen met de Europese wetgeving waarbij er al enkele jaren wordt toegewerkt naar het terugdringen van wegwerpplastic. Het doel van de gemeente en de horeca in Den Bosch is om het afval op straat na evenementen te verminderen. Bezoekers betaalden bij hun eerste bestelling € 0,50 extra voor de hard plastic beker. Zij konden deze beker de hele avond inruilen voor een nieuwe. Bij inlevering van de beker kreeg de bezoeker het statiegeldbedrag terug. De gemeente en horeca probeerden zo bezoekers te stimuleren mee te werken aan een schone binnenstad.
Onze bijdrage
CrowdProfessionals schreef een crowd management plan voor de gehele binnenstad van ’s-Hertogenbosch. In dit plan was onder meer de capaciteit van de deelgebieden opgenomen en werd vastgelegd hoe de organisaties zouden omgaan met instroom, circulatie en uitstroom, maar ook met ontruiming en crisisscenario’s. Ook was CrowdProfessionals op 11 november aanwezig in de rol van crowd managementadviseur in het veiligheidsteam.
De dag is goed verlopen, was druk, soms erg druk en de crowd managementmaatregelen werkten overwegend goed. In een aantal gevallen moest crowd control meer nadrukkelijk ingezet worden. Een aantal straten moesten vanaf het middaguur tot de late avond (volgens verwachting) gedoseerd en gemanaged worden.
