U heeft een groot evenement georganiseerd. Plotseling doet zich tijdens het evenement een onverwachtse situatie voor. Wat betekent het als u op cruciale momenten eerst moet nadenken over de aanpak en de oplossingsrichtingen? Bijvoorbeeld hoe leidt u de menigte in goede banen, hoe verloopt een ontruiming en wie beslist daarover? In onze aanpak hebben we het woord “nadenken” verbannen. Onze interne stelregel is: “Nadenken is te laat. Voordenken is van levensbelang”.
Wat is ‘voordenken’?
In de maanden voordat een evenement plaatsvindt, starten we met een risicoanalyse. Op basis van de uitkomsten daarvan passen we denken in scenario’s toe, zoals:
- Wat gebeurt er met een menigte tijdens een incident op die locatie?
- Kunnen we ontruimen of kunnen we alleen een deel van het terrein ontruimen?
- Waar komen hulpdiensten vandaan?
- Hoe ziet ons besluitvormingsmodel eruit?
Crisismanagement
Veel organisatoren denken liever aan iets anders dan crisismanagement. Zij moeten het evenement inregelen en een crisis is geen favoriet onderwerp. Het managen van een evenement verschilt niet veel van het managen een bedrijf. Behalve dat een bedrijf na een incident eventueel de dagelijkse processen anders inricht. Een evenement is tijdelijk en soms eenmalig. Het vindt plaats op een avond, een hele dag of een lang weekend, maar steeds geldt: “Het moet direct én in één keer goed”. Dat legt extra druk op de organisatoren. Er is geen “morgen” of volgende week, want morgen of volgende week is het event voorbij.
Vereenvoudig keuzes in crisis
Productiemanagers en organisatoren van evenementen zijn “hands-on types”. Specialisten in improviseren! Veiligheidsschoenen aan, kleding die tegen een stootje kan, lange werkdagen en gaaaaaann! Improviseren met een vermoeid lijf na een lange dag gaat sneller en beter als u alleen maar een keuze hoeft te maken uit scenario’s die al beschreven en bekend zijn. Bijvoorbeeld het sluiten van de entree in verband met een zeer ernstig incident voor de deur. Met “voordenken” weet hoe u een IN-vacuatie uitvoert (bezoekers juist binnen halen omdat het buiten onveilig is) en hoe u moet omgaan met niet gevisiteerde bezoekers. U houdt met inzet van mensen en middelen daarmee al rekening. Dat voorkomt hectische situaties, ad hoc beslissingen en veel geregel.
Welke voordelen levert voordenken op?
‘Voordenken‘ over de kans, de potentiële locaties en impact van mogelijke (en realistische) incidenten betekent tijdens het evenement:
- meer inzicht in de keuze voor het beste scenario tijdens een crisis;
- geen verlies aan tijd over details van de uitvoering;
- meer rust en overzicht;
- meer tijd voor communicatie;
- meer tijd om het incident te managen.
‘Voordenken’ leren?
In onze in-company trainingen, doorleefsessies of persoonlijk advies leren we u hands-on en praktisch de technieken en vaardigheden achter ‘voordenken‘. Meer informatie:
Tijdens een doorleefsessie leren wij u en uw partners in een veilige omgeving waar nog (verder) voor-gedacht moet worden.
Met de trainingen en workshops van CrowdProfessionals blijft u up-to-date, op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en vergroot u uw kennis en vaardigheden. Voorziet u rustige wintermaanden? CrowdProfessionals biedt u met diverse trainingen en workshops de gelegenheid om u te verdiepen in nieuwe tools en vaardigheden zoals ‘voordenken‘. Tools die u voordelen oplevert tijdens de uitvoering van evenementen.
Vragen of meer informatie?
Neem contact met Roelf Pot via rpot@crowdprofessionals.nl of stuur ons een bericht.
Roelf Pot, Crowd Security Specialist & Trainer