De komende editie van de Roparun vindt volledig in Nederland plaats. De startlocatie is in Landgraaf en de finish in Rotterdam. De afgelopen jaren waren Parijs en Hamburg/Bremen startlocaties, maar in verband met de huidige situatie en onzekerheid voor de komende maanden werd gekozen voor een NL-versie; de dertigste keer dat de Roparun plaatsvindt. Deze bijzondere editie ‘Roparun NL’ vindt plaats in het Pinksterweekend van 22 tot en met 24 mei 2021. 

Roparun-directeur Wiljan Vloet stelt op www.roparun.nl : “Gezien de situatie rond Corona is onze aanname dat een route met driehonderd teams en achtduizend deelnemers die door vier verschillende landen gaan, erg ingewikkeld en waarschijnlijk onmogelijk is. Daarom blijven we in 2021 volledig in Nederland. Uitgangspunt is dat we ook in 2021 met een lengte van ongeveer 550 kilometer de langste estafettetocht ter wereld blijven. Vanuit Landgraaf lopen er twee routes naar Rotterdam waar de teams uit kunnen kiezen. Hoe we het evenement precies kunnen vormgeven, hangt uiteraard af van de regels die dan gelden in Nederland. Mogelijk moeten we start en finish anders vormgeven en zijn ook aanpassingen nodig aan de manier waarop de teams zich onderweg verplaatsen en verzorgen.”

De Stichting Roparun heeft CrowdProfessionals gevraagd om de organisatie te adviseren en ondersteunen op het gebied van veiligheid en crowd management, mede in verband met de huidige Covid-19 beperkingen en maatregelen en het feit dat deze “andere” editie ook andere eisen en behoeften stelt. ”Wij zijn erg trots op het vertrouwen wat Roparun in ons stelt middels deze opdracht”, vertelt CrowdProfessionals directeur Frank Wijnveld. De Roparun is niet alleen een fantastisch evenement, maar de doelstelling is daarnaast nog meer bijzonder. In de voorbije maanden hebben wij veel expertise opgebouwd rond de Covid-19 risico’s en het vraagstuk omtrent social distancing wat wij, naast onze bestaande kennis en inzichten aangaande veiligheid bij evenementen, nu kunnen aanwenden om de Roparun-organisatie te ondersteunen om ook van de editie 2021 weer een veilig en succesvol evenement te maken.

 

Foto door: Huck Sim