Op veel plekken in het land trokken mensen erop uit om carnaval te gaan vieren. Zo was het ook weer groot feest in ’s-Hertogenbosch, ofwel Oeteldonk! Van 17 februari tot en met 21 februari 2023 dompelde de stad zich weer in de kleuren rood, wit en geel. Het motto van 2023 was: Oeteldonk omèrrumt oe, ook wel Den Bosch omarmt je.

De officiële start van carnaval was de zogeheten Intocht op zondag 19 februari om 11uur 11: de prins van Oeteldonk kondigde later die dag op het bordes van het stadhuis de start van carnaval aan en nam de sleutel van de stad in ontvangst van Burgemeester Mikkers. Later op de dag luidde het bericht vanuit de gemeente dat de binnenstad van Den Bosch vol was. Mensen werden opgeroepen om carnaval elders te gaan vieren en dus niet meer naar Den Bosch te komen. De reeds aanwezige carnavalsvierders werd aangeraden om zo veel mogelijk te lopen via brede hoofdwegen en de actuele informatie te volgen op de aanwezige Led-schermen in de stad. 

CrowdProfessionals schreef het risicobeheerplan en was drie dagen aanwezig in de rol van crowd managementadviseur in het multidisciplinaire veiligheidsteam (VT) dat voorgezeten werd door de Veiligheidsregio. Het was op zaterdag, zondag en maandag druk tot zeer druk in Oeteldonk! Tijdens uitvoering werden meerdere populaire gebieden meermaals kort- of langdurend afgesloten. De keuze om af te sluiten werd veelal in samenspraak met de horeca gemaakt. Soms moest echter snel geschakeld worden en werd het besluit in het VT genomen. Monitoring van drukte werd gedaan door cameratoezicht in combinatie met, ter validatie van de drukte beelden op camera, de inzet van beveiligers (Profi-Sec Security), politie en Stadstoezicht. 

Moeilijke factor bij dit soort open stadsevenementen is dat vooraf niet geheel in te schatten is hoe drukt het gaat worden. In dit geval was het zondagmiddag en maandag goed weer en dat moedigde wellicht nog meer mensen aan om de stad en horeca te bezoeken. Drukte was erg hoog tijdens de Intocht (zondag) en de Grote Optocht (maandag). Op zaterdag en zondag was er zichtbaar sprake van een “2e lichting”; mensen die overdag in de stad waren gingen eind van de middag of begin van de avond naar huis en in de avond kwamen anderen naar de stad om het feest te vieren. De “omslagtijden” waren herkenbaar zeer druk.

Veel was vooraf voorzien in het risicobeheersplan en doordat in Den Bosch, nee Oeteldonk, gekozen was voor de inzet van beveiliging ten behoeve van crowd management, inzet van Led schermen van MediaCows en inzet van extra camera’s naast de verhoogde inzet van politie en Stadstoezicht was er steeds voldoende zicht en grip op drukte. Natuurlijk werd het team soms verrast en moest ingegrepen worden, maar doordat vooraf in de analyses ook voorzien was dat bepaalde straten of doorgangen afgezet moesten kunnen worden stonden hoge geblindeerde hekken gereed en was beveiliging al toegewezen aan posities. Dat maakte de organisatie in de praktijk bijzonder flexibel. 

CrowdProfessionals schreef eerder ook al voor D’n Elfde van d’n Elfde het crowd management plan voor de binnenstad van ’s-Hertogenbosch; in 2021 toen beperkte toegang mogelijk was vanwege Covid (met door hekken omgeven evenementgebieden met een gereduceerde maximumcapaciteit) en in 2022 toen er geen Covid-beperkingen meer waren. Hoewel de lessons-learned uit deze evenementen meegenomen konden worden is de opzet van Carnaval echter geheel anders omdat er, in tegenstelling van 11-11 waar er sprake is van afgebakende horeca-evenement gebieden onder de paraplu aanvraag vanuit Koninklijke Horeca Nederland, afdeling ‘s-Hertogenbosch, met carnaval geen sprake is van een “evenement” als zodanig.  Dat betekent dat er op andere gronden (openbare orde en veiligheid publiek) maatregelen voorzien en ingezet moeten worden. Het goede nieuws is dat dit, met nog een paar verbeteringen voor de toekomst in bepaalde straten, goed gelukt is en er een veilig en leuk carnaval gevierd kon worden in Oeteldonk. 

We zijn verheugd en trots dat CrowdProfessionals van gemeente en diensten wederom het vertrouwen kreeg om dit volksfeest te analyseren, de benodigde plannen te vormen en in de uitvoering het VT te adviseren om gezamenlijk een veilige situatie te leveren in Oeteldonk. 

 

 

 

 

 

 

 

Vragen of meer informatie?

Stuur ons een bericht. Wij bellen of mailen u binnen 1 werkdag terug.