Hoe is het gesteld met de veiligheid van Nederlandse voetbalstadions en wat is het toezicht hierop? Tijdens het NOS journaal van 9 september en Nieuwsuur geven diverse experts antwoord op deze vraag. Eén van de geïnterviewde experts is Frank Wijnveld van CrowdProfessionals. Hij pleit al jaren voor de invoering van het Engelse model voor stadion- en organisatietoetsing in Nederland.

Periodieke keuring

De aanleiding voor deze reportage van Nieuwsuur en NOS Journaal is het ingestorte dak van het AFAS stadion van AZ. Kan dit in andere steden gebeuren? Deskundigen geven aan dat we niet weten hoe veilig de stadions zijn. Het toezicht hierop is slecht geregeld. Frank Wijnveld vertelt in de uitzending over zijn ervaring in de evenementenwereld: “Elk podia dat gebouwd wordt, iedere constructie dat gemaakt wordt, krijgt een keuring.” Tijdens het voetbalseizoen springen iedere week tienduizenden mensen op een tribune. Waarom vindt er geen periodieke keuring plaats van stadions door gespecialiseerde bedrijven naar Brits voorbeeld? Met een visuele inspectie zijn metaalmoeheid en verzwakte lasnaden nooit met het blote oog waarneembaar.

Gespecialiseerde bedrijven, zoals de MMEegroep voeren in bijna alle industriële sectoren onderzoeken uit: petrochemie, kermisattracties, pretparken, bruggen, scheepvaart. Onderzoek in stadions gebeurt alleen tijdens de productie en de bouw. Na de bouw zijn volgens Michaël Roerade van MMegroep geen controles meer uitgevoerd.

Sports Grounds Safety Autority 

Verschillende veiligheidsexperts, waaronder Frank Wijnveld pleiten voor een periodieke APK keuring. Frank verwijst naar het continue proces in Engeland van toetsingen, keuringen die in samenwerking met Sports Grouds Safety Autority (SGSA) plaatsvinden. De SGSA informeren de lokale overheid, maken strategische adviezen en leiden op.

Wat is de reactie van ministers op kamervragen en welke acties gaan kamerleden ondernemen? Luister en kijk voor deze antwoorden en het interview met Frank Wijnveld (CrowdProfessionals), Michaël Roerade (MMegroep) en Wico Ankersmit (bouw- en woningtoezicht) naar de uitzending van het acht uur journaal en Nieuwsuur (start na 4.08 minuten).

Vragen?

Meer informatie over wat het Engelse model voor de veiligheid voor uw organisatie betekent? Neem contact met Frank Wijnveld op of stuur een bericht.