In de maand juli stonden in totaal zeven Nederlandse speelsteden in het teken van het Women’s EURO 2017 ofwel het EK voetbal voor Vrouwen. Na een mooie periode in het Stadion Galgenwaard in Utrecht, waar CrowdProfessionals de wedstrijden heeft mogen voorzien van mobiliteitsmanagement en waarbij we ook nog eens een geslaagde Oranjeparade op 16 juli bij de openingswedstrijd hebben mogen begeleiden, kregen we nog een mooie uitdaging voor de kiezen: in één week tijd een complete EK-huldiging neerzetten.

Op zaterdag 27 juli stonden we, terwijl de kwartfinale van het EK Vrouwen werd gespeeld, in de stromende regen op het Ultrasonic Festival in Maarssen de vervoersstromen in goede banen te leiden. De wedstrijden van het EK Vrouwen in Stadion Galgenwaard lagen voor ons gevoel alweer mijlenver achter ons. De dag erna gaat opeens de telefoon, de gemeente Utrecht; zij zijn benaderd door de KNVB om, in het geval dat het Nederlands Vrouwenelftal Europees kampioen wordt, de huldiging hiervan in Utrecht te laten plaatsvinden. Met de vraag aan ons of we de volgende ochtend aanwezig kunnen zijn bij een veiligheidsoverleg waarin de mogelijke scenario’s worden doorgesproken die moeten leiden tot uitgewerkte plannen om deze huldiging veilig en in harmonie met de omgeving mogelijk te maken. Vanzelfsprekend kon dit.

In dit overleg werd al gauw duidelijk dat het op voorhand niet duidelijk zou worden hoeveel bezoekers er zouden komen; op basis van de Oranjeparades door het land heen werd de inschatting gemaakt dat we met een evenemententerrein van ± 12.000 bezoekers op Park Lepelenburg redelijk uit zouden komen. De inrichting van het terrein werd opgepakt door Niels van Baarlen, het programma uiteraard door de KNVB en de beveiliging werd gedaan door TSC; allemaal stuk voor stuk doorgewinterde professionals.

CrowdProfessionals mocht het mobiliteitsplan uitwerken, waarin ook de loopstromen tussen het Centrum / NS Station / Jaarbeurs en het evenemententerrein / overloopgebied in opgenomen waren. Samen met Politie, Gemeente, NS, Rijkswaterstaat, Jaarbeurs en leveranciers van verkeersregelaars en verkeersmaatregelen zijn de plannen afgestemd tot een integraal mobiliteitsplan. Daarnaast werkten we met elkaar een aantal scenario’s uit voor het geval er toch meer bezoekers zouden komen, waaronder een overloopgebied op het Malieblad dat tegenover Park Lepelenburg ligt.

Op donderdag 3 augustus speelde Nederland de halve finale, waarbij we in het geval dat Nederland deze wedstrijd ook zou winnen, op vrijdag 4 augustus weer samen zouden komen om de plannen verder uit te lijnen. Ook deze wedstrijd hadden de vrouwen weer succes en na een lange ochtend gevuld met overleg zijn alle operationele partners aan de slag gegaan om de planningen rond te krijgen en zijn de werkzaamheden in gang gezet om het evenemententerrein op de bouwen; er moest immers al ruim voordat duidelijk werd dat ze kampioen werden gestart worden met de opbouwwerkzaamheden omdat anders het evenemententerrein niet op tijd klaar zou zijn.

Op zondag 6 augustus heeft het Nederlands Vrouwenelftal geschiedenis geschreven door Europees Kampioen te worden, waarna alle geplande werkzaamheden in een stroomversnelling uitgevoerd moesten worden. Vanaf 8 uur in de ochtend werden alle verkeersmaatregelen geplaatst en werden de eerste afsluitingen in gang gezet en de dynamische LED-bebording voor de looproute werd geplaatst. Al gauw kwamen de eerste Oranjefans Utrecht binnendruppelen, waardoor sommige afsluitingen zelfs al eerder dan gepland actief moesten worden. CrowdProfessionals stuurde deze operatie aan in samenwerking met de Politie vanuit de Meldkamer, waar er een goed overzicht was door middel van camerabeelden in de omgeving van Park Lepelenburg. Hierdoor kon er snel geschakeld worden in de loopstromen rondom de locatie en kon er geanticipeerd worden in de vervoersstromen rondom Utrecht.

De beelden die een groot gedeelte van Nederland gezien heeft spreken voor zich; de locatie was prachtig, het weer was prachtig, het publiek heeft haar weg gevonden op en rondom Park Lepelenburg en het Nederlands Vrouwenelftal heeft een waardige huldiging gehad. Iedereen is weer veilig thuisgekomen en de omgeving heeft zo min mogelijk hinder ervaren van de beperkte mobiliteitsstromen in de binnenstad van Utrecht. Dankzij de scenariogerichte benadering en de aanwezige kennis en ervaring bij elke discipline kon het team goed schakelen op de ontwikkelingen en werden we tijdens de dag zelf niet verrast door de drukte die de huldiging opleverde.

Een blog geschreven door CrowdProfessionals adviseur Janno Brinkhuis.

Heeft u vragen of wilt u in contact komen met een van onze adviseurs? Stuur een e-mail naar info@crowdprofessionals.nl.